uw advocaat op het gebied van bestuursrecht
De overheid neemt besluiten over en voor burgers, dat kan een beschikking of een besluit van algemene strekking zijn. Voorbeelden van overheidsbesluiten zijn toewijzingen of afwijzingen van een uitkering, het wel of niet afgeven van een vergunning en het besluit om wel of geen nieuwe snelweg door een natuurgebied aan te leggen. Men kan stellen dat veel dat vanuit een overheidsorgaan voortkomt tot het bestuursrecht behoort. De basis voor het bestuursrecht is geregeld in de Algemene wet bestuursrecht.
Soms neemt de overheid een verkeerd besluit, bijvoorbeeld een besluit dat in strijd is met de daarvoor geldende regels en wetten. Ook kan het zijn dat de overheid een beslissing neemt waar u heel veel last van heeft. Bijvoorbeeld, op de plaats waar nu uw mooie uitzicht is, besluit de overheid hoogbouw toe te staan. Of uw aangevraagde bouwvergunning wordt afgewezen. Komt u in zo’n situatie terecht, dan is het verstandig om zo snel mogelijk juridische bijstand te zoeken. Voor dat u het weet is een termijn om bezwaar aan te tekenen verstreken en daarna is het heel lastig om nog uw recht te halen. De termijnen in het bestuursrecht zijn kort en meestal fataal.
Wat kan een advocaat in het bestuursrecht voor u betekenen?
Vergunningen
Een vergunning bepaalt of iets wel of niet mag worden uitgevoerd uitgevoerd. Bijvoorbeeld om drank te mogen verkopen heeft de winkelier of horecaondernemer een exploitatievergunning nodig. Maar ook voor een aanbouw is soms een vergunning nodig. Zo kent het bestuursrecht tal van vergunningen. Een bestuursorgaan beslist of iemand een vergunning krijgt. Soms wordt een vergunning geweigerd zonder goede gronden of uitleg. U kunt hiertegen in bezwaar en later in (hoger) beroep te gaan.
In bezwaar gaan
Bent u het niet eens met een besluit dat een overheidsorgaan heeft genomen? Normaal gesproken krijgt u zes weken de tijd om in bezwaar te gaan middels een bezwaarschrift. U heeft dan de gelegenheid om te schrijven waarom u het niet eens bent met het besluit en wat uw gronden daarvoor zijn. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt beter een advocaat met ervaring in het bestuursrecht inschakelen. Het betreffende bestuursorgaan zal naar aanleiding van het bezwaar opnieuw kijken naar het eerste besluit. Het overheidsorgaan kan bij het eerder ingenomen standpunt blijven of het herroepen en een nieuw besluit nemen. Indien het eerdere besluit blijft bestaan en u bent van mening dat dit niet klopt, dan heeft u nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de bestuursrechter.
In beroep gaan
Is het bezwaar dat u heeft ingediend afgewezen, doordat het ongegrond is verklaard? Het is in dat geval mogelijk om de kwestie voor te leggen aan de bestuursrechter in beroep. Anders dan in een bezwaarprocedure wordt er in een beroepsprocedure een onafhankelijk oordeel gegeven door een rechter. Ook hier geldt altijd een vaste termijn van zes weken waarbinnen het beroep moet worden ingesteld. De beroepsprocedure start door een beroepsschrift naar de rechtbank te sturen. Het beroepsschrift moet alle gronden en bewijsstukken bevatten waar u zich op beroept. Secure dossieropbouw en bewijsvergaring zijn essentieel in een rechtszaak tegen de overheid.
In hoger beroep gaan
Mocht de rechter uw beroep ongegrond verklaren en u zo in het ongelijk stellen, dan is er nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, bijvoorbeeld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bijstand van een advocaat die is gespecialiseerd in het bestuursrecht kan bepalend zijn voor de uitkomst van uw zaak, omdat in hoger beroep soms andere regels gelden voor het aanleveren van gronden en bewijs.
Net als bij alle andere zaken biedt mr. Buiter juridische bijstand op het gebied van bestuursrecht. Uiteraard is deze bijstand aangepast aan de situatie van uw zaak. Neem via onderstaand formulier contact met haar op voor meer informatie.
Denk daarbij aan zaken zoals:
- Zienswijze procedures;
- U heeft bezwaar tegen een verleende vergunning bijvoorbeeld in uw buurt;
- U heeft een vergunning nodig voor uw bedrijf;
- U wenst een bouwvergunning aan te vragen of uw bouwvergunning is afgewezen;
- U heeft een last onder dwangsom of bestuursdwang ontvangen;
- U heeft een bestuurlijke boete ontvangen;
- Planschade en overige overheidsaansprakelijkheid.
In veel situaties komt u als particulier of ondernemer de overheid tegen. Wanneer u bijvoorbeeld iets wilt doen, dan heeft u al snel een vergunning nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bouwen van een schuur, verbouwingen aan uw woning, een vergunning om een boom te kappen etc. Als ondernemer heeft u een vergunning nodig om uw onderneming te drijven, bijvoorbeeld een exploitatievergunning of een milieuvergunning. Goede kennis van het bestuursrecht is hierbij belangrijk en vaak doorslaggevend.
Wanneer een aanvraag verkeerd wordt ingestoken loopt u het risico dat die aanvraag wordt afgewezen. U verliest dan veel tijd en in het slechtste geval kunnen uw wensen helemaal niet doorgaan. Wanneer de aanvraag is ingediend en de vergunning vervolgens wordt verleend, kunnen belanghebbenden nog bezwaar maken. In dat geval heeft u ook te maken met andere personen of instanties, die we in het bestuursrecht belanghebbenden noemen. Dit soort bestuursrechtelijke procedures zijn vaak complex, waarin veel te verliezen is, maar ook veel te winnen!
Als de overheid, bijvoorbeeld de gemeente, een beslissing neemt waar u het als particulier niet mee eens bent, kunt u daar tegen opkomen. De belangrijkste acties zijn het maken van bezwaar en beroep.
Wanneer u het niet eens bent met een beslissing van de overheid dan kunt u daartegen bezwaar maken bij het bestuursorgaan die de beslissing heeft genomen. U doet dat met een zogenoemd bezwaarschrift. Als daarop negatief wordt beslist dan kunt u in beroep. U doet dat weer met een zogenoemd beroepschrift. De termijn waarbinnen u bezwaar en vervolgens zo nodig beroep moet instellen is zes weken. Het bezwaarschrift en het beroepschrift bevatten uw gegevens, het is gedagtekend en is ondertekend en het heeft een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar of beroep is gericht en natuurlijk de gronden van het bezwaar of beroep. Wij kunnen het bezwaar volledig voor u instellen.
In de meeste gevallen is het maken van bezwaar een vereiste om in beroep te mogen gaan. Beroep kan bij de bestuursrechter van de rechtbank of bij een aangewezen bestuursorgaan. In sommige gevallen kunt u, voordat het bestuursorgaan een beslissing neemt, bijvoorbeeld over een nieuw bestemmingsplan, een zienswijze naar voren te brengen. Dat is minder vrijblijvend dan het klinkt, want als u dat niet doet dan kunt u in soms niet meer in bezwaar of beroep.
De bedoeling van het bestuursrecht is om het zo eenvoudig en laagdrempelig te maken dat iedereen het zelf kan doen, maar dat is vaak niet het geval. Het is verstandig om u te laten bijstaan door een advocaat bij een geschil met de overheid.
Manon Buiter is op het gebied van bestuursrecht gespecialiseerd in het omgevingsrecht, afvalrecht en mededingingsrecht, waaronder aanbestedingsrecht. Zij is daarnaast een specialist op het gebied van schaarse publieke rechten en vergunningen.
Buiter Advocatuur heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:
-Strafrecht
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.
Buiter Advocatuur has registered the following principal (and secondary) legal practice areas in the Netherlands Bar’s register of legal practice areas (rechtsgebiedenregister):
-Criminal law
Based on this registration, she is required to obtain ten training credits per calendar year in each registered principal legal practice area in accordance with the standards set by the Netherlands Bar.
-Strafrecht
Op grond van deze registratie is zij verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.
Buiter Advocatuur has registered the following principal (and secondary) legal practice areas in the Netherlands Bar’s register of legal practice areas (rechtsgebiedenregister):
-Criminal law
Based on this registration, she is required to obtain ten training credits per calendar year in each registered principal legal practice area in accordance with the standards set by the Netherlands Bar.